Wat is mohair
Het woord mohair is afgeleid van een Arabisch woord dat vrij vertaald ‘keus’ betekent. Veel mensen zijn bekend met de naam mohair, zonder precies te weten wat het is. Ook de vele toepassingsmogelijkheden van mohair zijn niet bij iedereen bekend; velen zullen bij mohair slechts denken aan luchtige, pluizige breigarens. Ten aanzien van mohair bestaat een tweetal hardnekkige misverstanden. Enige verheldering is daarom op zijn plaats.
Allereerst: mohair is geen wol! Een geit levert haar, een schaap levert wol. Mohair draagt dan ook niet het bekende wolmerk, maar een speciaal mohairmerk.
De uitdrukking ‘geitenwollen sokken’ is feitelijk dus niet juist!
Ten tweede: mohair heeft niets van doen met angorawol. Angorawol komt van het angorakonijn; zoals al vermeld levert de angorageit mohair. De kwaliteit van mohair is niet altijd gelijk, net als dit bij wol het geval is. Het klimaat, de voeding en de gezondheid van de geit zijn van invloed op de kwaliteit. Belangrijk is ook de leeftijd van het dier; jongere dieren leveren de fijnste kwaliteit. De zachte, fijne mohair (eerste schering) van de jonge geiten wordt ‘kid mohair’ genoemd.

Unieke kenmerken
Mohair heeft een aantal unieke kenmerken, waarvan u de belangrijkste hieronder aantreft.

  • Glans – De kenmerkende glans van mohair valt voor een deel te verklaren vanuit de structuur van de vezel: de schubben rond de vezel zijn veel minder sterk ontwikkeld dan bij wol het geval is en staan nauwelijks vrij van de schacht (zichtbaar onder een microscoop). Des te fijner de schubben, des te groter de glans. Om deze reden heeft mohair meer glans dan wol.
  • Veerkracht – Mohair heeft een aanmerkelijk groter elastisch herstelvermogen dan wol. Bovendien hebben de vezels minder de neiging om te krimpen en vervilten.
  • Duurzaamheid – Mohair is de meest duurzame dierlijke vezel; mohairvezels zijn sterk en bijzonder slijtvast. Bij mohairvelours bijvoorbeeld is een levensduur van 15 jaar bij intensief gebruik heel gewoon.
  • Comfort – Mohairvezels zijn licht en zacht en daarnaast toch warm en ademend. Kleding van mohair is daarom comfortabel in het dragen bij zowel warm als koud weer.

Verwerking
Ruwe mohair kan verwerkt worden tot verschillende eindproducten. Na het scheren worden de vachten schoongemaakt (verwijderen van onrechtmatigheden als takjes e.d.), gewassen en verder verwerkt.

  • Verven – Doordat de vezels wit zijn, kunnen ze in elke gewenste kleur geverfd worden. Door de glans van de vezels worden de kleuren extra levendig.
  • Spinnen, breien & weven – Voor brei- en weefgarens wordt een pluizige draad gesponnen. Hiermee kan een soepel, luchtig brei- of weefwerk gemaakt worden. De kwaliteit van een garen waarin mohair verwerkt is, wordt bepaald door de menging en kwaliteit van de mohair. Voor brei- en weefgarens kan 100% mohair gebruikt worden, maar de mohair laat zich uitstekend mengen met andere vezels, zoals wol of zijde of een kunstvezel.
  • Vilten – Mohair kan prima gebruikt worden bij vilten, alhoewel mohairvilt ‘losser’ is dan wolvilt. Het beste resultaat wordt verkregen wanneer begonnen wordt met één à twee lagen wol als basis voor de mohair. De mohair (losse krullen, gekaard of als draad) kan dan ‘meegevilt’ worden als toplaag.
  • Stoffen – Mohair is uitzonderlijk geschikt voor het maken van velours. De pool glanst prachtig en blijft rechtop staan door de grote veerkracht. Mohairvelours is naast sterk tevens antistatisch en daardoor vuilafstotend. Van mohair worden ook exclusieve stoffen gemaakt voor onder andere herenkleding. De stof is sterk, veerkrachtig (kreukherstellend), licht van gewicht en comfortabel in het dragen.

Wasadvies
Mohair kan worden gewassen op een wolwasprogramma van 30 graden. Mijn advies is wel om dit zo lang mogelijk uit te stellen. Mocht je je vest of trui wassen, leg hem dan liggend te drogen. Mohair kan nog erg uithangen.